تاثیر سبک زندگی سالم در پیشگیری از سرطان
عوامل پیشگیریکننده سرطان کدامند؟

سرطان، میتواند در نتیجه رشد کنترل نشدهی سلولهای غیر طبیعی در هر بافت یا عضوی از بدن اتفاق بیافتد. شایعترین سرطان در ایران در بین زنان، سرطان سینه و در مردان، سرطان معده است. مطابق آمار سازمان بهداشت جهانی، حداقل یک سوم مرگهای ناشی از سرطان، با اصلاح سبک زندگی و اجتناب از عوامل خطر، قابل پیشگیری است.
* نوع تغذیه در ایجاد سرطان نقش دارد؟
مصرف طولانی مدت برخی مواد غذایی، خطر ابتلا به سرطان های مختلف را افزایش می دهد. از جمله:
- چربیها: غذاهای پرچرب و مواد غذایی سرخ شده، اسیدهای چرب ترانس و اشباع
- نمک: زیادهروی در مصرف نمک با افزایش احتمال بروز برخی سرطانها مانند: سرطان معده، گلو و حنجره همراه است.
- مواد غذایی آلوده به آفلاتوکسین: مصرف غلات، حبوبات و مغزهای آلوده به آفلاتوکسین (سم تولید شده از کپک)، موجب بروز سرطان میشوند.
- گوشت: زیادهروی در مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده با افزایش احتمال بروز سرطان معده و روده بزرگ ارتباط دارد. پخت گوشت در حرارت بالا یا سرخ و گریل کردن، فرآوری گوشت، دودی کردن، نمک سود کردن، اضافه کردن مواد نگهدارنده به گوشت (در تولید سوسیس، کالباس و هاتداگ) و کنسرو کردن آن، سبب تولید ترکیبات سرطان زا میشود.
* چه عواملی در پیشگیری از سرطان نقش دارند؟
- میوهها و سبزیجات: میوهها، سبزیجات و غلات حاوی فیبر هستند و باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ می شوند. مصرف حداقل 2.5 تا 3 فنجان سبزیجات و 1.5 تا 2 فنجان میوه در روز توصیه شده است.
- روغن های گیاهی: بهتر است چربی مورد نیاز خود را از مواد غذایی مانند بادام زمینی، ماهی، غذاهایی دریایی، روغنهای گیاهی مایع مانند روغن کنجد، مغزها و روغن زیتون تأمین کنید.
- فعالیت فیزیکی: ورزش هوازی با شدت متوسط به مدت 150 تا 300 دقیقه در طول هفته، موجب تناسب اندام و کاهش خطر ابتلا به سرطان رحم و پروستات می شود.
- غربالگری: انجام روشهای غربالگری سرطان که در هر سن و جنسیتی، دستورالعمل ویژه ای دارد و باید همواره مورد توجه تمامی افراد قرار گیرد.
- استرس: استرس می تواند با تضعیف سیستم دفاعی بدن، خطر سرطان را افزایش دهد.
* طب سنتی و سرطان:
سرطان در منابع طب سنتی ایرانی، تحت همین واژه بیان شده که از واژه لاتین Crab به معنای خرچنگ گرفته شده است. از دید طب سنتی، عدم تعادل در اخلاط چهارگانه خون، بلغم، صفرا و سودا می تواند منجر به بروز بیماریها گردد. افزایش سودای غیر طبیعی می تواند منجر به بروز سرطان شود.
تئوری اخلاط (Humoral Theory)، از جمله تئوری های مطرح شده اولیه در مورد سرطان است، اگرچه این تئوری قابل بحث است؛ لیکن به عنوان یکی از تئوری های مطرح شده در طب تلفیقی بیان شده و عامل التهابی در خون را مشابه نقش سودا در بدن دانسته است. همچنین مقالات متعددی در زمینه نقش گیاهان مختلف در درمان سرطان به چاپ رسیده است. برخی از گیاهانی که دارای خاصیت ضد سرطانی می باشند و توسط تحقیقات متعدد به اثبات رسیده است؛ عبارتند از : زردچوبه، آویشن، زنجبیل، بنفشه، خارمریم، سیاهدانه، بادام، انار، خرفه، کدو و...
البته باید بدانیم تحقیقات بالینی بیشتر، جهت اثر بخشی گیاهان دارویی لازم و ضروری می باشد و مصرف گیاهان دارویی می بایست با تجویز پزشک متخصص و شرایط هر بیمار انتخاب شود.
دکتر معصومه السادات کابلی فرشچی
دکترای تخصصی طب ایرانی
بادصبا
با رویاهات قرار بذار
www.badesaba.ir